utorok 22. mája 2012

Zázrak menom Jablko


Každý šťavnatý kúsok jablka zásobuje telo energiou, spoľahlivo uhasí smäd vďaka obsahu ovocných kyselín a dobre zasýti. Veľmi veľa výživných látok sa nachádza už v šupke, preto by sa pri konzumácii jablko nemalo šúpať. 

Aké látky obsahuje jablko?

1. vodu (až 84%)

2. vlákninu, vďaka ktorej má blahodarný účinok na náš metabolizmus

3. veľa pektínu, ktorý na seba viaže škodliviny z tela a odvádzajú ich von

4. nenasýtené tuky

5. vitamín C

6. minerály: draslík, vápnik, horčík

7. rad antioxidantov, ktoré znižujú riziko ochorenia na rakovinu

8. vysoký obsah fruktózy

V ľudovom liečiteľstve sa jablko dodnes využíva ako skvelý univerzálny liek pri rôznych zdravotných ťažkostiach

  • bolesti hlavy, závraty, poruchy trávenia, chudokrvnosť: na to všetko zaberá surové, varené, alebo pečené jablko

  • chrípka, prechladnutie: prejde rýchlejšie ak denne zjete niekoľko surových jabĺk, osvedčilo sa pitie jablčného džúsu 

  • horúčka: teplotu zráža opäť nastrúhané jablko a jeho šťava

  • kašeľ: odvar z jabloňových kvetov upokojuje a zmierňuje záchvaty kašľa

  • zápcha: kyslé jablká podporujú činnosť čriev

  • hnačka: jesť nastrúhané jablká

  • nadváha, obezita: pitie jablčného octu spaľuje tuky, potláča pocit hladu (jablčný ocot je možné zakúpiť si hotový v obchode)

  • popáleniny, omrzliny, nehojace sa rany, jazvy: prikladajte si čerstvú kašičku z nastrúhaných jabĺk

Liečivé účinky jabĺk prejavujúce sa po ich konzumácii

  • znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu

  • stabilizujú hladinu cukru v krvi

  • podporujú trávenie

  • blokujú tvorbu žlčníkových a obličkových kameňov

  • povzbudivo pôsobia na nervovú sústavu

  • chránia mozog pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou

  • vďaka vysokému obsahu železa pomáhajú pri málokrvnosti

  • pôsobia močopudne a brzdia tvorbu kyseliny močovej

  • čistia črevá a zamedzujú množeniu škodlivých mikroorganizmov v nich

  • posilňujú ďasná

Jedno jablko denne má regeneračné a detoxikačné účinky na náš organizmus, pôsobí ako „domáci lekár“.

No boli časy keď som toto ovocie moc v oblube nemala,ale vyskúšajte si ho rozmixovať s medom,pridať hrozienka.Je to skvelý životabudič,na raňajky ako stvorený.Konzumujem ho kľudne aj na večeru,ale pred spaním zázračné 2hodiny nejesť.Viete,že v spánku sa metabolizmus spomaľuje takže keď sa najete a idete spať,jedlo vám zostane v žalúdku dlhšie ako zvyčajne,kvasí,a potom sa všetci čudujeme,že priberáme :).Takže žiadne po 6tej večer nejesť,stačí 2hodinky :).

Daisy

Žiadne komentáre: